Parkstad Koeltechniek biedt 24-uurs service!

08:00 – 16:30

Maandag tot vrijdag

Nievelsteenstraat 3

6471 CB Eygelshoven

+31 (0)45 700 97 19

Airconditioning

Parkstad Koeltechniek is gespecialiseerd op het gebied van airconditioning en klimaatbeheersing. Deze reputatie hebben wij in de loop van de jaren opgebouwd door onze goede service kwaliteit en vakmanschap. Wij werken samen met een van de grootste leveranciers en A kwaliteit Airconditioning. Hierdoor kunnen wij mede door ons vakmanschap en goede samenwerking met deze leveranciers een top product leveren.

Wist u dat:

  • De ideale slaapkamertemperatuur tussen de 16 en 18ºC ligt
  • Een relatieve luchtvochtigheid tussen de 50 en 60% als ideaal wordt beschouwd

HOE WERKT AIRCONDITIONING?

De letterlijke vertaling van airconditioning is ‘het op de juiste temperatuur en zuiverheid houden van de lucht in een gesloten ruimte’. De installatie die we daarvoor gebruiken wordt ook airconditioning genoemd. Deze installatie bestaat in de basis uit drie delen.

BINNENDEEL

Blaast de gekoelde of verwarmde lucht de ruimte in. Deze lucht wordt aangezogen uit de ruimte zelf. Dus als de airconditioning wordt gebruikt om te koelen onttrekt het binnendeel de warme lucht aan de ruimte, en zorgt ervoor dat er vervolgens koele lucht naar binnen wordt geblazen. De afkoeling vindt plaats door de warme lucht door een koude warmtewisselaar te blazen middels een ventilator.

BUITENDEEL 

Geeft de overtollige warmte of koude af aan de buitenlucht en zorgt voor het transport van het zogenaamde koudemiddel. Het koudemiddel is nodig om ervoor te zorgen dat de warmtewisselaar in het binnendeel de lucht kan koelen.

AFSTANDSBEDIENING

Binnendeel en buitendeel werken samen om de temperatuur in een ruimte te beheersen. Het systeem kan worden ingesteld door middel van één afstandsbediening via het binnendeel.

Basiswerking van de drie delen:

Binnendeel

Binnendelen zijn er in vele verschijningsvormen. Het bekendst is het wandmodel dat in de ruimte hoog aan de wand wordt gemonteerd. Echter zijn er ook modellen die op de vloer staan, aan het plafond hangen of die geheel of gedeeltelijk ingebouwd worden en daardoor minder zichtbaar zijn. Afhankelijk van de wensen van de gebruiker en de mogelijkheden in de ruimte kan uit een diversiteit aan modellen gekozen worden.

Elk model werkt op dezelfde manier. Het zuigt de lucht aan in de ruimte, draagt warmte of kou uit deze lucht over aan een warmtewisselaar en transporteert deze warmte of kou via een leiding naar het buitendeel. Indien de airconditioning is ingesteld om te koelen zal het gekoelde lucht ‘terugkrijgen’ dat via de uitblaasopening weer de ruimte in geblazen wordt. Indien de airconditioner moet verwarmen zal deze uiteraard de verwarmde lucht uitblazen.

Daarnaast beschikt vrijwel iedere airconditioner over een filtersysteem dat ervoor zorgt dat de gekoelde of verwarmde lucht die uitgeblazen wordt ontdaan is van stof, vervuilende deeltjes en nare luchtjes. De deeltjes worden opgevangen en verzameld in een inwendig filter welke in de meeste gevallen eenvoudig door de gebruiker zelf te reinigen is. Als de airconditioner koelt wordt de lucht ook nog ontvochtigd. Het opgevangen vocht wordt afgevoerd via een apart leidingsysteem dat meestal aangesloten wordt op de regenwaterafvoer.

Buitendeel

Het buitendeel wordt vanzelfsprekend in de buitenruimte opgesteld. Het formaat van het buitendeel is afhankelijk van het benodigde vermogen, wat weer afhankelijk is van de afmeting(en) van de te koelen en/of verwarmen ruimte(n). Hoe groter het gewenste vermogen van het gehele systeem, hoe groter het buitendeel.

Dit deel van de installatie, ook wel de condensingunit genoemd, kan op het dak of tegen de muur worden geplaatst, maar ook op de begane grond, bijvoorbeeld in de tuin of op het balkon. Via leidingen wordt het buitendeel gekoppeld aan het binnendeel. Deze leidingen zorgen voor het transport van het koudemiddel dat de warmte of koude verplaatst. Dit koelproces is omkeerbaar wat ervoor zorgt dat de airconditioner ook kan verwarmen. Daarom wordt een airconditioner ook een warmtepomp genoemd.

Indien de airconditioner verwarmt onttrekt het buitendeel warmte aan de buitenlucht. Zelfs als het buiten vriest kan het buitendeel hieraan nog warmte onttrekken! De verzamelde warmte wordt door de condensor teruggestuurd naar het binnendeel. In het buitendeel bevindt zich ook de compressor, de motor van de airconditioner die ervoor zorgt dat het koudemiddel door de installatie stroomt. Daarnaast beschikt het buitendeel over de benodigde elektronica.

Bediening

Om de airconditioner te bedienen is een bediening nodig. Ook deze zijn in diverse uitvoeringen en verschijningsvormen verkrijgbaar. Bedieningen zijn onder te verdelen in de categorieën bedraad (kastje aan de muur, vergelijkbaar met een vaste thermostaat), infrarood (draadloos) of centraal (netwerkregelingen voor bijvoorbeeld grote gebouwen met een beheersysteem).

Daarnaast zijn er ook verschillende mogelijkheden om de airconditioner via het internet te bedienen, bijvoorbeeld via een (web)applicatie op een tablet of smartphone. Dan kan de airconditioner alvast aangezet worden voor je thuis bent of deze bedienen vanuit een andere ruimte dan die waar het binnendeel hangt.

Elke installatie wordt standaard met een bepaalde bediening geleverd. In een huiselijke omgeving is de airconditioner meestal voorzien van een infrarood bediening, in een zakelijke omgeving (kantoor, winkel, horeca) wordt vaker een bedrade wandbediening gebruikt. Met de afstandsbediening kan uiteraard de temperatuur worden ingesteld maar ook zaken als filtergebruik, extra functies en uitblaaspatroon kunnen met de bediening geregeld worden.

Centrale netwerkregelingen worden meestal toegepast binnen een gebouwbeheersysteem. Zo’n systeem regelt allerlei processen in een groot gebouw, zoals verlichting, liften en ventilatie. Veel van deze regelingen monitoren en beheersen het energieverbruik van de installatie en zorgen ervoor dat de beheerder van het gebouw controle kan houden over de vaak vele binnendelen die in werking zijn in het gebouw.

Voordelen van airconditioning

(Ten opzichte van klassieke CV systemen)

In veel gevallen biedt airconditioning voordelen als we het vergelijken met een klassiek CV systeem, met airconditioning kan namelijk energiezuiniger verwarmd worden. Dat scheelt aanzienlijk in de stookkosten en omdat er geen gas voor nodig is, is het ook nog eens beter voor het milieu.

DE VOORDELEN VAN AIRCONDITIONING IN EEN NOTENDOP:

  • Flinke besparing op de energierekening
  • Lage CO2 uitstoot
  • Het hele jaar door een aangenaam klimaat
  • Te combineren met warm tapwater en vloerverwarming (warmtepomp)
  • Relatief lage investering
  • Snelle installatie zonder hak- en breekwerk
  • Gereinigde lucht door filtersysteem

Airconditioning, ook wel klimaatbeheersing genoemd, wordt meestal vooral geassocieerd met koeling, de luxe van een aangename temperatuur binnen terwijl het buiten erg warm is. Echter, praktisch elke hedendaagse airconditioner kan ook verwarmen. Daarom wordt een airconditioner ook warmtepomp genoemd.

WAT IS EEN WARMTEPOMP?

Lang verhaal kort; een warmtepomp is een apparaat dat energie verplaatst in de vorm van warmte. Deze energie wordt verpompt van de plaats waar het beschikbaar is (bijvoorbeeld in de buitenlucht of in het grondwater), naar de plaats waar het nodig is. Dit gebeurt door het koelproces om te keren. De warmtepomp onttrekt dan warmte aan de buitenlucht en gebruikt dit om de ruimte te verwarmen. Zelfs als het vriest kan er nog warmte uit de buitenlucht worden gehaald. Een warmtepomp gebruikt wel energie maar doet dit, mede door het gebruik van de gratis buitenlucht als bron, vele malen efficiënter dan een gasgestookte CV-ketel.

Het rendement van een warmtepomp is van een aantal factoren afhankelijk, zoals de ruimte die verwarmd dient te worden, de mate van isolatie en van de buitentemperatuur. Vanzelfsprekend moet de warmtepomp harder werken (= meer energie verbruiken) naarmate de buitentemperatuur daalt. Elke specifieke situatie is dus anders, door de eisen en wensen van de gebruiker maar ook door de mogelijkheden van een bestaand of nieuw gebouw. Een installateur zal dan ook voor elke situatie een maatwerkoplossing leveren.

Alle systemen uit het airconditioning assortiment van TOSHIBA kunnen verwarmen en zijn dus warmtepompen. De rendementen van deze systemen zijn stuk voor stuk gunstig. De warmtepompen zijn er daarnaast in veel verschillende uitvoeringen waardoor voor bijna elke toepassing wel een oplossing beschikbaar is. Of het nu gaat om een enkele kleine zolderkamer, de woon- en/of slaapkamer(s), kantoor of een hotel.

RELATIEF LAGE INVESTERING

Er bestaan diverse warmtepompsystemen, de investeringen die nodig zijn om een warmtepomp toe te passen zijn dan ook zeer uiteenlopend. Een airconditioner is één van de mogelijke afgiftesystemen. Het voordeel van dit systeem is dat de prijs in vergelijking met een systeem waarbij bijvoorbeeld verwarmd wordt met behulp van grondwater aanzienlijk lager ligt, zowel wat aanschaf betreft als voor de installatie van het systeem.

Daarnaast zijn de werkzaamheden rondom de installatie van een lucht/lucht warmtepomp (airconditioner) eenvoudig; binnen een paar uur is een erkende installateur klaar en kan de warmtepomp in gebruik worden genomen zonder hak-, breek- en graafwerk. De bediening van de warmtepomp geschiedt via een afstandsbediening. Kortom; geen ingewikkelde apparatuur in de meterkast, eenvoudige bediening en aan de energierekening zie je meteen de besparing.

ALLES IN ÉÉN SYSTEEM: WARM TAPWATER, VLOERVERWARMING EN -KOELING

Een uitgebreider warmtepompsysteem is de lucht-water methode. Een alles-in-één systeem dat water verwarmd of koelt voor vloerverwarming of -koeling en voor warm tapwater voor keuken en badkamer. De techniek hierin is zelfs zo vergevorderd dat er al systemen beschikbaar zijn waarmee de gasaansluiting overbodig is. Op deze manier is de besparing voor portemonnee én milieu nog groter.

EEN GEZOND BINNENKLIMAAT DOOR HET FILTERSYSTEEM

TOSHIBA airconditioners beschikken over diverse filtersystemen die ervoor zorgen dat vervuilende deeltjes en overtollig vocht uit de lucht worden verwijderd voordat deze weer de ruimte wordt ingeblazen. Door te verwarmen (of koelen!) met een warmtepomp is dus niet alleen de temperatuur comfortabel maar creëert u ook een gezond binnenklimaat waar u het gehele jaar van profiteert!

Top